diumenge, 15 de juliol del 2012

L'experiència continua!

 Seguim aprenent i vivint entre la Comunitat de la CPR de Primavera del Ixcán.Les experiències són moltes i molt grans. El que m'està arribant més i el que m'està omplint és poder anar coneixent cada vegada més gent de la comunitat amb la qual ens pares a platicar i t'hi estàs hores i hores, comentant la seva vida, portant informació sobre la nostra vida. Existeix molta curiositat en la forma en què vivim nosaltres, en els fills i filles que tenim en general,... És molt interessant doncs poder anar comparant dos països tant allunyats, que en alguns aspectes són tant diferents però que en moltíssims aspectes ens hi podem reconèixer perfectament.

Aquesta setmana hem pogut anar a saludar i tenir una conversa amb la OMR (Organización de Mujeres en Resisténcia). Vam poder parlar amb l'Efraïma, que ha estat al capdavant de la organització des de la seva creació cap als anys '80 i també amb l'Anabela i la Vicenta. Van explicar-nos una mica la trajectòria a nivell de la comunitat i també com es troben avui en dia. 
Al mateix temps vam poder anar al seu local, el que lloc on tenen el teler per a teixir i poder realitzar diferents objectes: morrales, caminos de mesa, servilletas,... Tot molt bonic i sobretot fet a mà.


En la Comunitat no hi ha recollida d'escombraries i el que cal fer és cremar-les, tal i com es veu que estan fent els companys i companyes: Silvia, Fermín i Raquel.

Un mestre també ens va convidar a entrar a la seva classe de 6è de primària per veure un treball que estàven fent els i les seves alumnes. Concretament estaven dibuixant amb flors naturals que els mateixos i mateixes alumnes havien recollit de casa seva. Una preciositat.



En una casa en la qual ens van "coordinar" a la Raquel i a mi, l'Oliver ens va ensenyar la seva llibreta de notes, i les vam estar comentant.


En aquesta imatge es pot contemplar una de les dinàmiques amb les quals la Silvia inicia el treball amb el grup de teatre. Dinàmiques per activar el personal, per millorar la concentració, entre d'altres. Una gran feina!

Col·laborant musicalment amb el grup de teatre!

Aquest dissabte passat, dia 14 de juliol, també vam anar a visitar la Laguna Lachuá, una llacuna que queda a unes 2 hores de Primavera. Va ser molt bonic passejar pel caminet que et porta fins a la llacuna. Estàs en plena selva i pots anar trobant diferents animals i espècies vegetals i sobretot "palos" molt i molt alts i impressionants. El que si que és molt important és portar un repel·lent d'insectes molt fort o bé anar molt ben tapat perquè hi havien moltíssims "zancudos" (mosquits) i l'endemà comences a rascar i tens una gran picor. 



Tot el complex de la llacuna és molt bonic i està molt ben arrelgat. Abans de començar a caminar (1h i mitja fins a arribar a la llacuna) et guarda et dóna algunes indicacions que val molt la pena escoltar. Nosaltres vam tenir molta sort perquè com que vam anar-hi molt d'hora, només ens vam trobar un grupet de 3 parelles, i vam estar molt i molt tranquils. Va ser genial!


Per tranport entre la Comunitat i Playa Grande o Canjoval hi ha les pick up que et porten a la part del darrere a tota velocitat. A vegades potser van una miqueta massa ràpid però és prou divertit. Per pujar la gent s'espera a la vora del camí, sense parades marcades, i fa un senyal perquè el vehicle es pari. Llavors per baixar, per marcar la teva parada, la gent o bé xiula o bé pica el sostre de la furgoneta i així el conductor para on tu desitges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada