dissabte, 13 de juliol del 2013

Comencem a treballar a l'escola! - L'experiència durant la primera setmana

Durant aquesta setmana hem començat  participar activament en la vida de la comunitat. Tal i com vaig comentar en l’entrada anterior, el dilluns van poder assistir a una de les reunions que tenien lloc en cada grup de la comunitat on es va parlar sobre conjuntura política de la comunitat de Primavera del Ixcán i també en general del país.
A partir de dimarts ja vam començar a participar a l’escola de primària durant els matins, i al “básico” a les tardes, el que a casa nostra seria la secundària. Al matí estem ajudant a diferents Mestres en diferents especialitats: en educació física l’Albert, a música jo mateixa i en les altres àrees la Laia i la Cristina.
Bàsicament donem indicacions o ajuda als Mestres i també treballem directament amb l’alumnat. Durant algunes sessions fora de l’horari lectiu m’he trobat amb el mestre Julio Tobal que és el de música, i hem treballat algunes “canciones” que vol fer a les classes així com la metodologia per poder-les ensenyar millor als i les alumnes.
A les tardes hem participat amb l’Albert en el “básico” on ell es dedica a fer classes d’anglès i educació física. A part de l’atenció directa als alumnes també ha pogut dedicar el temps que li restava en assessorar als Mestres tot donant-los activitats per poder fer amb els i les seves alumnes.
Per la meva part, al “básico” he iniciat un treball rítmic amb les figures rítmiques bàsiques, que tot i que l’alumnat les coneix a nivell conceptual, no les pot interpretar ni practicar. Sembla que les i els alumnes estan motivats i per la setmana que ve ja estic preparant altres activitats per poder començar a treballar les notes musicals. Cal que , a més a més, segueixi fent formació a en Julio perquè sigui ell el que pugui en un futur donar aquestes classes més practiques. Serà uns tasca que haurà d’encarar sense els materials i instruments de que nosaltres disposem a casa nostra ja que no tenen cap tipus de recurs a nivell musical i això dificulta molt la seva tasca.
Enguany, a diferència de l’any passat, l’alumnat torna a tenir la “refracción”. Durant l’estona de pati, que aquí en diuen “receso”, serveixen a tot l’alumnat “atol de maíz”, que és una beguda elaborada amb farina de blat de moro i aigua que es cou al foc i on se li afegeix bastant sucre. És un dels aliments que més prenen a la comunitat i en global a les comunitats indígenes de Guatemala, on el blat de moro n’és el principal i més bàsic aliment.
Per finalitzar el relat d’aquesta primera setmana només em queda afegir que ahir mateix, divendres 12 de juliol, vam participar en una reunió amb els i les mestres de la comunitat que treballen tant a la primària com al “básico” i les autoritats comunitàries: el CCPI “Consejo Coordinador de Primavera del Ixcán”, l’alcalde comunitari, la Cooperativa de la Comunitat i el “Comité de Becas” que gestiona els fons que s’aporten des del sindicat USTEC (de mestres de Catalunya) i una organització del País Basc anomenada ZAZPI. Properament, quan arribin tres companys i companyes més que esperem la seva arribada durant la setmana del 21 de juliol, es realitzarà una reunió amb les famílies i l’alumnat que aquest any està becat per poder estudiar fora de la comunitat.

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada